top of page
Obrázek autoraRedakce

Babské rady na plíseň na zdi

Plíseň na zdi může být nejen nepříjemná na pohled, ale také zdraví škodlivá. Jak se jí účinně zbavit bez použití chemie? Přinášíme osvědčené babské rady a přírodní metody, které vám pomohou udržet váš domov čistý a zdravý.


1. Ocet – přírodní dezinfekce


Konkrétně bílý ocet je jedním z nejlepších domácích čistících prostředků, které můžete mít. Je cenově dostupný, antibakteriální a hlavně není chemický. Tím pádem není škodlivý a neznečišťuje životní prostředí. Jeho dezinfekční vlastnosti si hravě poradí s plísní i jejími spory. Kyselost octu může proniknout buňkami plísně a zničit je. Navíc ocet může zabránit růstu plísně tím, že mění pH povrchu, na kterém roste plíseň, což ztěžuje přežití. Jeho jedinou nevýhodou může být zápach, ten ale rychle vyprchává.


Jak ocet použít:

  1. Smíchejte obyčejný bílý ocet s vodou v poměru 1:1. Pokud je plíseň rozsáhlejší, můžete použít ocet neředěný.

  2. Směs nalijete do rozprašovače a nastříkejte jím postižené místo.

  3. Nechte působit alespoň 30 minut a poté povrch otřete hadříkem nebo houbičkou. V případě silnější plísně můžete postup několikrát opakovat.


ocet_cistic


2. Jedlá soda – univerzální pomocník v boji proti plísni


Jedlá soda je dalším skvělým pomocníkem nejen jako bezpečný čistící prostředek, ale i při boji s plísní. Její jemná struktura působí abrazivně, což znamená, že pomáhá odstranit plíseň mechanicky, zatímco její zásaditá povaha neutralizuje kyselé prostředí, ve kterém se plísně rády množí.  Na rozdíl od jiných hubičů plísní, je jedlá soda neškodná pro vaši rodinu a domácí mazlíčky.Někdy se spolu se sodou používá ocet, protože zabíjí jiné druhy plísní než jedlá soda.


Jak jedlou sodu použít:

  1. Smíchejte 2 lžíce jedlé sody s 500 ml vody.

  2. Nastříkejte postižené místo a nechte směs působit 15–20 minut.

  3. Poté povrch setřete hadříkem. Pro větší účinek můžete směs použít opakovaně.


3. Tea tree olej – přírodní bojovník proti plísni


Tea tree olej je známý svými silnými antibakteriálními a protiplísňovými vlastnostmi. Má antiseptické účinky proti bakteriím a plísním. Díky svým schopnostem je tea tree olej skvělou alternativou k chemickým přípravkům na plíseň. I když je znám spíše pro účinky proti kožním plísním, můžete ho použít i na zeď. Jedinou nevýhodou může být opět jeho typická vůně, která ale může být spoustu lidem příjemná. Tato metoda se doporučuje pro odstranění plísní na vymalovaných a tapetovaných stěnách.


Jak tea tree použít:

  1. Smíchejte 1 lžíci tea tree oleje s 250 ml vody.

  2. Tuto směs nalijte do rozprašovače a aplikujte na postiženou oblast.

  3. Nechte působit několik hodin nebo klidně i přes noc. Tea tree olej plíseň nejen zničí, ale také místnost příjemně provoní. Existuje mnoho způsobů, jak se zbavit zápachu plísně, které si můžete přečíst v našem článku.


teatree_oil


4. Peroxid vodíku – silná zbraň proti plísním


Peroxid vodíku je běžně dostupný v lékárnách a často se používá k dezinfekci ran. Má silné oxidační účinky, které si poradí s bakteriemi, viry i plísněmi. Je antifungální, antivirový a antibakteriální, což ho činí naprosto vynikající volbou pro hubení plísní. Jeho výhodou je, že nepředstavuje zdravotní riziko pro dýchací cesty jako některé chemické přípravky. Kromě vyčištění plísně, peroxid postižené místo i zesvětlí. Peroxid vodíku lze použít na porézní a neporézní stěny.Postup:• Použijte 3% roztok peroxidu vodíku, který nalijete do rozprašovače.• Nastříkejte na zasažené místo a nechte působit 10–15 minut.• Poté povrch otřete vlhkým hadříkem.Peroxid vodíku můžete také smíchat s jedlou sodou pro ještě účinnější čištění. Tato kombinace nejen plíseň zničí, ale také odstraní zdi nečistoty a bakterie. Pokud máte citlivou kůži, tak doporučujeme, abyste při míchání směsí používali gumové rukavice.


5. Sůl a citron – síla přírodních konzervantů


Sůl a citron jsou dalšími pomocníky, které máme běžně v kuchyni a které mohou pomoci v boji s plísní. Citrónová šťáva obsahuje kyselinu citronovou, která je přírodním dezinfekčním prostředkem, zatímco sůl působí jako abrazivní činidlo a dokáže lehce absorbovat vlhkost, vytváří tak ochrannou bariéru proti množení a růstu mikroorganismů. Místo soli můžete ale použít i sodu.


Postup:

  1. Smíchejte šťávu z jednoho citronu s 2 lžícemi soli a vytvořte pastu.

  2. Pastu naneste na postižené místo a nechte ji působit asi 20 minut.

  3. Poté místo otřete vlhkým hadříkem.


O dalších postupech jak se zbavit vlhkosti se lze dočíst v našem článku.


lemon_solt

6. Alkohol – nenápadný pomocník


Alkohol, zejména isopropylalkohol, je skvělý pro ničení plísní díky svým silným dezinfekčním vlastnostem. Pomůže nejen zničit plíseň, ale také odstranit případné zápachy, které se mohou s plísní spojovat. Alkohol se odpařuje rychle, takže nezanechá nepříjemný zápach a povrch bude po aplikaci suchý. Při jeho použití, je ale důležité dbát na bezpečnost. Alkohol je totiž hořlavina, proto v místnosti nekuřte, ani se v ní nepohybujte s otevřeným ohněm, mohlo by totiž dojít ke vznícení výparů.Postup:• Smíchejte isopropylalkohol s vodou v poměru 1:1.• Tuto směs nastříkejte na plíseň a nechte několik minut působit.• Poté povrch otřete hadříkem nebo houbičkou.


Další typy:

  • Hašené vápno 

  • Grep nebo extrakt z grepových jader

  • Modrá skalice

  • Hořčičná semínka

  • Najít pomoc přímo od firmy, která řeší zbavení plísně 


Babské rady nám přinášejí spoustu rad a inspirace, jak s plísní zatočit. Většinou nabízejí účinné, ekologické a cenově dostupné řešení. Nezapomeňte však na prevenci, protože pravidelné větrání a snižování vlhkosti v místnostech jsou klíčem k trvalému řešení problému. Pokud se plíseň rozroste až moc, je možné, že budete muset po vyčištění plísně celý pokoj vymalovat. U toho vám může pomoct naše kalkulačka.

bottom of page