top of page
Obrázek autoraRedakce

Biophilní design: Malování pro propojení s přírodou

V našem rychlém, technologicky řízeném světě je potřeba znovu se spojit s přírodou důležitější než kdy jindy pro naše blaho. Biophilní design, koncept založený na myšlence, že lidé mají vrozené spojení s přírodou, získal na významu při vytváření harmonických životních a pracovních prostředí. Jedním z fascinujících aspektů této filozofie designu je začlenění umění, zejména maleb, k vytvoření hlubokého spojení s přírodním světem. V tomto blogovém příspěvku se podíváme na roli malby, přičemž se zaměříme na slavného umělce Marka Berense a jeho díla, která vytvářejí biophilní interiéry, jež plynule integrují přírodu do našich obytných a pracovních prostor.


Biophilní design spojuje přírodu s moderní architekturou.

Mark Berens: Mistr umění inspirované přírodou

Než se ponoříme do světa biophilního designu, pojďme si na chvíli vychutnat dílo umělce Marka Berense. Známý svými poutavými krajinami a přírodou inspirovanými výtvory, Berens zachycuje podstatu venkovního prostředí prostřednictvím barev, textur a kompozice. Jeho umění slouží jako most mezi betonovými stěnami vnitřních prostor a nespoutanou krásou přírody.


Pochopení biophilního designu

Biophilní design si klade za cíl přinést venkovní prostředí dovnitř, podporovat spojení s přírodou, které pozitivně ovlivňuje naši duševní a fyzickou pohodu. Začleněním přírodních prvků a vzorů do vnitřních prostor se designéři snaží vytvořit prostředí, která snižují stres, podporují kreativitu a zvyšují celkovou produktivitu. Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak toho dosáhnout, je použití barev a designových prvků inspirovaných přírodou. Pokud vás zajímají další možnosti interiérového designu, můžete se podívat na náš blog o šablonování stěn.


Barvy evokující přírodu

Barva hraje v biophilním designu zásadní roli, protože určité odstíny jsou známé tím, že vyvolávají specifické emoce a spojují nás s přírodním prostředím. Zemitě tónované barvy, jako jsou zelené, hnědé a modré, vytvářejí uklidňující atmosféru, připomínající lesy, louky a vodní plochy. Díla Marka Berense, se svou bohatou paletou inspirovanou přírodou, mohou sloužit jako inspirace pro výběr barev, které rezonují s biophilní filozofií.


Rosltiny na zdech navozují pocit klidu.

Přinášení přírody dovnitř: Designové prvky a motivy

Kromě barev je klíčové při vytváření skutečně biophilního interiéru začlenit přírodní vzory, materiály a designové prvky. Zvažte použití materiálů, jako je dřevo a kámen, které přinášejí hmatatelné spojení s přírodou. Díla Marka Berense často obsahují organické tvary a vzory, což poskytuje inspiraci pro začlenění přírodních motivů do nábytku, tapet a dalších designových prvků. Pamatujte, že vytváření pohodlných místností je zásadní – prostorů, které zvou k relaxaci a klidu, a tím posilují hluboké spojení s přírodním světem.


Biophilní kancelářský design: Zlepšování pracovních prostor

Použití principů biophilního designu v kancelářských prostorách je obzvláště přínosné. Umění Marka Berense, které dokáže přenést jednotlivce do klidných přírodních prostředí, může být strategicky umístěno v společných prostorech nebo na jednotlivých pracovních stanovištích, aby podporovalo pocit klidu a inspirace. Dále integrace vnitřních rostlin, přirozeného osvětlení a výhledů na zeleň může zlepšit celkovou biophilní atmosféru kanceláře.


Zapojení přírodních prvků do interéru, snižuje stres a zlepšuje kreativitu.

Biophilní design nabízí holistický přístup k vytváření interiérů, které rezonují s naším vrozeným spojením s přírodou. Umění Marka Berense poskytuje přesvědčivý zdroj inspirace, nabízející vizuální cestu do krásy přírodních krajin. Pečlivým výběrem barev, materiálů a designových prvků, které odrážejí venkovní prostředí, mohou designéři i majitelé domů vytvářet prostory, které podporují blaho a kreativitu, a tím činí každý prostor útočištěm, které nás znovu spojuje s obnovující silou přírody. Neváhejte využít naši online kalkulačku pro získání bezplatné nabídky a poradenství, jak začlenit biophilní design do vašeho prostoru.



bottom of page