top of page
Obrázek autoraRedakce

Co všechno potřebuji na malování?

Malování je proces, který vyžaduje nejen samotnou výmalbu ale i přípravu. Před malováním je důležité mít plán, jak chceme aby místnost vypadala a pořídit si základní vybavení a nástroje. Je výhodné mít dobrý přehled o tom, co všechno budeme potřebovat. Usnadní nám to práci a budeme mít vše připraveno. Také je ovšem důležité mít připravenou místnost, což zahrnuje vyklizený nábytek a zabezpečení pokoje pomocí ochranných pomůcek.



Základní vybavení:


Barvy

Barvu si vybírejte samozřejmě podle toho, jaká se vám líbí a s jakou se budete cítit dobře, pak ale také podle účelu místnosti. Do malých a úzkých místností se více hodí světlejší barvy. Ve velkých, dobře osvětlených místnostech se nemusíte bát více experimentovat s různými barvami a klidně i sytějšími odstíny nebo je můžete kombinovat. Můžete také zvolit minimalistický odstín a sladit do něj i celé vybavení pokoje. Ceny za barvy jsou velmi různorodé. Jejich cenové rozmezí se pohybuje od 300 po 1100 Kč za 1 kg.


Typy barev


Při malování je důležitý nejen výběr barvy, ale i typ barvy. Každý typ má trochu jiné vlastnosti a funkce. Kvalitní barvy také zaručí trvalejší a estetičtější výsledek.


Disperzní barva

Tento typ je snadno ředitelný a hodí se do interiéru. Je odolná proti otěru za sucha i za mokra, proto je vhodná do dětských pokojů. Není ale tolik prodyšná a proto není vhodná do vlhkých místností.


Akrylátová barva

Akrylátová barva vytvoří mírně lesklý povrch, je odolná a má dlouhou životnost. Je vhodná i do vlhkých místností, protože je prodyšná.


Latexová barva

Má vysokou odolnost a na povrchu se leskne, proto je snadno omyvatelná. Není ale tolik prodyšná a proto není vhodná do vlhkých prostorů. Je ale nehořlavá a při malování vám bude rychle zasychat.


Silikátová barva

Je velmi trvanlivá a odolná. Má dobrou prodyšnost a je perfektní do vlhkých místností nebo do prostorů s častou změnou teplot. Hůře se ale natírá.


Vinylová barva

Má vynikající krycí vlastnosti, a proto i nižší spotřebu. Je odolná proti vodě a je prodyšná. Nejlépe se hodí pro časté malování.



Štětce a válečky

Pro různé povrchy budete potřebovat různé typy štětců a válečků. Válečky jsou vhodné pro rovné povrchy, zatímco štětce jsou ideální pro detailní práci a okraje. Při malování válečkem je důležité ho nemít příliš mokrý, proto si ho nejprve otřeme například o okraj nádoby. Také je důležité barvu aplikovat rovnoměrně, ve stejném směru.

Máme různé typy válečků a štětců, ale určitě se vám bude hodit:

  • váleček na rohy

  • velký váleček

  • štětec se zkosenou hranou


Přípravné materiály

Přípravné materiály zahrnují krycí nátěry, tmely a další. Jsou nezbytné pro přípravu povrchu před malováním. Vyplňujeme jimi díry a praskliny ve zdech, což je klíčové pro dobře vypadající výsledek.


Penetrace

Penetrace je důležitá, aby se zabránilo prosakování skvrn, zpevní různorodé podklady a sjednotí savost. Zároveň zvyšuje přilnavost nátěrů, takže nová barva vám bude lépe krýt. Nejdůležitější je u dřevěných povrchů a omítek. 



Ochranné pomůcky


Fólie

Před malováním je důležité místnost vyklidit a ochránit zbytek místnosti před barvou. Nejlepší na zakrytí podlahy je LDPE či HDPE fólie z polyethylenu s větší tloušťkou. Ty silnější mívají tloušťku 30 a více mikronů. Jsou pochozí a podlahu vám opravdu ochrání.


Maskovací lepicí páska

Hodí se na ochranu rámů oken a dveří. Umožňují vytvořit čisté a rovné linie kolem nich.


Ochranná samolepící fólie

Hodí se na okna a skla u dveří. Ochranná samolepící fólie je plynotěsná, vodotěsná, voděodolná a lze ji použít i opakovaně. 


Zednická štětka

Slouží ke škrábání, které se provádí, když ze zdi potřebujeme odstranit staré odlupující se barvy nebo případné nečistoty.



Úklid po malování

Po malování je důležité uklidit pomůcky a nářadí, které jsme k malování použili. Čím ale utřít případné skvrny od barvy? Pro setření nezaschlé barvy nám bude stačit teplá voda se saponátem, kapkou octa a měkký hadr. Pro odstranění zaschlé barvy budeme potřebovat houbičku s drsnou stranou, horkou vodu nebo parní čistič.


Další vybavení


Pokud se vám při čtení seznamu věcí potřebných na malování zatočila hlava, nezoufejte. Adam vám sežene profesionálního malíře za předem stanovenou cenu. Stačí vyplnit pár údajů v naší online kalkulačce a vymalováno můžete mít klidně hned na druhý den.


bottom of page