top of page
Obrázek autoraRedakce

Jak malovat, aby nebyly fleky?

Malování je skvělá příležitost pro oživení a změnu ve vašem domově. Plánování a vybírání může představovat příjemnou a zábavnou činnost. Samotné malování si můžete při správném plánu a s kvalitními pomůckami užít také, někdy ale mohou nastat komplikace v podobě fleků. V článku se dočtete návod, jak postupovat, abyste se takové zkušenosti mohli vyhnout.



Příprava

Klíčová je už samotná příprava pokoje a správné vybavení. Ujistěte se, že stěny jsou bez nečistot, prachu i mastných skvrn. Pokud se na stěně nějaké skvrny nebo fleky už nacházejí, je třeba je napřed přetřít speciální barvou. Skvrny by se totiž mohly ukázat znovu na čerstvé malbě. Mohou to být například fleky po oxidaci kovů z konstrukce stropů, které prosákly díky vodě. Důležité je mít připravené i kvalitní vybavení. Samotné zvolení špatného válečku může fleky způsobit. Vyplatí se do něj investovat, kvalitní nástroje totiž můžou udělat velký rozdíl. 


Penetrace

Základem je kvalitně udělaná penetrace. Můžete ji udělat přes noc, aby se pořádně napustila a barva zbytečně nesála dovnitř. Penetrace je totiž nátěr, který zpevní nesoudržné podklady, sjednotí savost a zvýší přilnavost povrchu. Vyhnete se tím i loupání malby.  


Základní nátěr

Podle toho jaký povrch malujete, můžete zvážit i využití základního nátěru. Můžete si vybrat mezi speciálními nátěry určenými na dřevo, kov nebo omítku. I tímto můžete předcházet vzniku fleků a zajistí vám to optimální výsledek.



Malování

Při samotném malování je lepší nanášet barvu ve dvou vrstvách. První podkladová vrstva zajistí lepší přilnavost druhé vrstvy a minimalizuje tak vznik fleků. Po jejím nanesení je důležité počkat až úplně uschne, doporučuje se nejlépe 24 hodin. Pokud by byla barva ještě vlhká, mohlo by dojít k jejímu rozmazání a rozpíjení. Až poté nanášíme druhou vrstvu.  Pokud malujeme na štuk, obecně platí, že je vhodné aplikovat také minimálně dvě vrstvy barvy. Pokud je ale štuk nový nebo má nerovnosti, může vyžadovat více vrstev. Ideální teplota pro malování je mezi 15 až 25 stupni Celsia. Příliš vysoká teplota může způsobit, že barva bude rychle schnout, což může vést k nekonzistentnímu výsledku. Naopak příliš nízká teplota může prodloužit dobu schnutí a zpomalit proces malování. Při malování je také důležité nanášet barvu rovnoměrně a konzistentně. Klíčové je zabránit příliš silnému tlačení na štětec nebo váleček.



Případné problémy

Jeden z problému, který může nastat, je loupání barvy. Může ho způsobit původní malba. Obyčejné malířské barvy se totiž mohou po namočení loupat. Proto tomu můžete předejít seškrábáním starého nátěru po navlhčení vodou. Pokud chcete zjistit, jak je na tom vaše stará barva a zda bude škrábání nutné, můžete namočit váleček do teplé vody a stěnu jím několikrát přejet. Pokud se předchozí nátěr na váleček začne lepit, škrábání je nutné a nevyhneme se mu. Loupání také může způsobit prach a nečistoty nebo dostatečně nezaschlá barva. Pokud se vám barva začne při malování loupat, je nutné to přerušit, zjistit příčinu a odstranit ji.



Na co si dát při malování pozor

Při malování je důležitá přesnost a čistota. Dávejte pozor, abyste neměli špinavý nebo zaprášený váleček a aby byly čisté zdi. Barvu natírejte rovnoměrně, netlačte na váleček a dávejte pozor, abyste nenatírali příliš tlustou vrstvou. Také je důležité malovat pomalu a pečlivě. Příliš rychlé malování může vést k nepřesným tahům a vzniku fleků. Je dobré mít dostatek vybavení a barvy. 

Pokud máte z fleků i přesto obavy, můžete si v naší kalkulačce ceny malování spočítat, kolik by vás stálo objednat si profesionálního malíře od Adama. Výsledek budete mít zaručený a vymalováno můžete mít klidně hned zítra.




bottom of page