top of page
Obrázek autoraRedakce

Jak odstranit plíseň v bytě?

Plíseň není jen estetickým problémem, ale může mít vážné zdravotní důsledky. Proto je důležité tuto komplikaci vyřešit co nejrychleji. Můžete si přečíst naše tipy a rady, které vám pomohou plíseň odstranit co nejsnadněji.


Čištění plísně v bytě

Kdy se tvoří v bytě plísně?

Nejčastější příčina plísně je nadměrná vlhkost. Proto se může začít tvořit, když nám začne dovnitř zatékat nebo kvůli stavebním závadám, a nebo také kvůli nesprávné údržbě bytu. Plíseň se obvykle tvoří také v prostředích s nedostatečnou cirkulací vzduchu. Nejčastěji se proto vyskytuje v koupelnách, kuchyních, sklepích a špajzích, zejména pokud jsou tyto prostory nedostatečně větrané nebo izolované.


Jak je cítit plíseň?

Kromě skvrn může plíseň prozradit i nepříjemná vůně. Vydává zatuchlý a nepříjemný zápach, kterého je obtížné si nevšimnout.


Plísen způsobuje skvrny a zápach v bytě.

Jaké nemoci způsobuje plíseň?

Plísně mohou způsobit mykotická onemocnění. Mohou rozdráždit alergii a může dojít ke zhoršení astmatu. U lidí se sníženou imunitou může plíseň způsobit vážnější komplikace, proto je důležité ji odstranit co nejdříve.


Kdo řeší plíseň v bytě?

Odstranění plísně je odpovědností obyvatel domu. Pokud se v bytě objeví plíseň, je důležité jednat rychle a efektivně, aby se zabránilo jejímu šíření a minimalizovalo riziko zdravotních problémů. Další možností je firma specializovaná na likvidaci plísní. Trochu jiné je to v nájemních bytech. Pokud se během užívání bytu nájemníkem plíseň objeví, je jeho povinností ji odstranit. Ale v případě, že se plíseň v bytě nachází ještě před příchodem nájemníka nebo je velice rozsáhlá a neustále se vrací i přes řádné udržování bytu, musí to řešit už majitel. Problém totiž může být například v izolaci vnějšího pláště budovy.


Zodpovědnost za odstranení plísně v bytě a zastavení jejího šíření.

Co je nejlepší na plíseň v bytě

Nejlepší je vzniku plísně předcházet. Je důležité pravidelně větrat celý být, udržovat prostory suché a kontrolovat vlhké oblasti vašeho bytu, jako jsou koupelna, sklep nebo záchod. V případě, že už plíseň doma máte, je na ní velmi účinné bělidlo, SAVO a jiné přípravky určené přímo na boj proti plísním v bytě. Dalším způsobem, jak se zbavit plísní, jsou ozonové čističky vzduchu.


Jak se rychle zbavit plísně v bytě

Rychlé odstranění plísně vyžaduje pečlivou práci. Nejdůležitější je bezpečnost, proto si nasadíme ochranné rukavice, brýle a respirátor. Ten vás ochrání před vdechnutím spor, které by mohly způsobit alergickou reakci. Důležité je začít tím, že odstraníte veškeré zasažené materiály, jako jsou tapety, izolace nebo dřevěné panely.


Čistící prostředky na plíseň a její prevenci.

Čím vyčistit plíseň?

Postižená místa postříkáme speciální desinfekcí nebo nátěrem na interiérové omítky proti plísni. Necháme působit podle informací na etiketě přípravku. Potom zbytky přípravku, které na stěně zůstaly, opatrně setřeme vlhkým hadrem nebo špachtlí. Vždy máme ochranné rukavice na rukou a brýle. Plíseň nikdy nestíráme na sucho, jinak by se mohla ještě více rozšířit.

Poté proces ještě znovu zopakujeme a nakonec můžeme zeď natřít malířskou barvou nebo dokonce speciálním protiplísňovým nátěrem. Cenu za výmalbu si můžete na pár kliknutí spočítat v naší online kalkulačce malování a Adam vám zařídí profesionálního malíře klidně hned na druhý den.


Jak na plíseň ve špajzu?

Špajz je místo, kde se plíseň tvoří velmi často, protože je temné a vlhké. Nevýhodou je, že máme uvnitř potraviny. Proto je důležité nejprve veškeré postižené potraviny vyhodit, a poté veškerou plíseň zlikvidovat pomocí chemických přípravků. Dobré je nakonec pořídit a zapnout ozonovou čističku, aby jste předešli opětovnému vytvoření.


Vlhkost je nejčastějším spouštěčem plísní v interieréch.

Jak se zbavit plísně v ložnici? 

Ložnice je také problematické místo, neboť tam trávíte podstatnou část dne. Nejprve je důležité odstranit všechen textil a vyprat ho nebo vyčistit. Plíseň zde opět můžeme zlikvidovat chemicky nebo i mechanicky. Nejdůležitější ale je zjistit příčinu vzniku plísně. Muže to souviset s vysokou vlhkostí, kterou můžete vyřešit pomoci odvlhčovače vzduchu. Důležité je si poté opět ložnici zařídit tak, aby jste se v ní znovu cítili dobře.


Jak vysušit plíseň?

Důkladné vysušení je klíčové pro zabránění opětovnému vzniku plísně. Účinné jsou odvlhčovače vzduchu, ventilátory k odstranění vlhkosti ze vzduchu a povrchů nebo ozonové čističky. Také je důležité zajistit dostatečnou cirkulaci vzduchu v místnostech a pravidelně větrat, zejména po koupání nebo vaření.


bottom of page