top of page
Obrázek autoraRedakce

Jak přemalovat tmavou zeď na světlou?

Naše preference barev se v průběhu času mění, i když před třemi lety jsme si mysleli, že tmavě zelená je perfektní řešení jak do kuchyně, tak do obývacího pokoje. Ano, po nějaké době si uvědomíme, že potřebujeme něco světlejšího, co našemu prostoru dodá na kráse a opticky ho zvětší. Co je v tomto případě třeba udělat a jak se na to připravit, aby efekt byl takový, jaký jsme předpokládali? Naučte se praktické tipy, jak přemalovat zeď z tmavé na světlou.


barevná paleta

Vyhodnoťte situaci


Než vezmete váleček do ruky, podívejte se na zeď a zhodnoťte situaci. Pokud jste stěny dlouho nemalovali a na první pohled je vidět, že jsou zaprášené – pak se vyplatí začít s jejich mytím. K této činnosti nepotřebujete žádné specializované vybavení. Stačí dobrý saponát, který používáte na mytí nádobí / lze použít i malířské mýdlo (cena takového výrobku je cca 240 Kč). Nezbytná je také houba.


Špatný stav stěn


Pokud stav stěny není nejlepší a barva se loupe nebo opadává, je třeba vrstvu tmavé barvy seškrábnout. Tento úkol je často časově náročný a vyžaduje přesnost, protože výsledný efekt bude záviset na tom, jak moc na škrabku tlačíme. V takové situaci stojí za zvážení využít služeb profesionála. Mujadam.cz pro to bude ideální volba, na platformě najdete kvalifikované malíře, kteří vám poskytnou malířský servis na nejvyšší úrovni za dostupnou cenu.


popraskaná zeď

Základní nátěr a tmelení


Pokud je stěna již připravena, stojí za to zvážit penetrování zdi. Díky tomu budou mít následné vrstvy barvy mnohem lepší přilnavost. Penetrace také vyrovná a sjednotí natíraný podklad. Pokud jsou však na stěně poškození, bude nutné je vyplnit. Pokud jde o tmelení, nepatří mezi nejtěžší činnosti, ale pokud nejste člověk vyznačující se přesností, precizností a pečlivostí, zvažte najmutí profesionála. Je to časově náročný úkol a vyplatí se pořídit si kvalitní tmel, brusný papír, pokud nemáte brusku, a nerezové hladítko na nanášení přípravku.


Váleček do ruky


Pokud jsou předchozí kroky za vámi, je čas pustit se do práce a začít malovat. Zde stojí za zvážení různé argumenty pro výběr kvalitnější barvy. To nám pomůže vyhnout se únikům a také zkrátit dobu práce. I když se rozhodneme pro dražší nátěr, neznamená to, že bude stačit jedna vrstva. Temně barevné nátěry stěny může být nutné vymalovat dvakrát nebo někdy dokonce třikrát.


malířský váleček

Doufáme, že se díky našim tipům do vašeho domova vrátí světlo a vy si budete moci užívat nový vzhled vašeho bytu. Pokud se však rozhodnete, že je na vás tento úkol příliš, nebo raději ušetříte čas a očekáváte efekt na nejvyšší úrovni, doporučujeme služby mujadam.cz .


bottom of page