top of page
Obrázek autoraRedakce

Jak se zbavit plísně kolem oken?

Plíseň představuje významné zdravotní riziko a zároveň poškozuje váš domov. Jakmile se plíseň objeví, je klíčové ji co nejrychleji odstranit. Může způsobit respirační problémy, alergické reakce i zhoršení astmatu. Navíc může nenávratně poškodit stěny, okenní rámy a další stavební prvky, což může vést k nákladným opravám.

Okna jsou jedním z nejčastějších míst, kde plíseň vzniká. Vlhkost, která se zde často hromadí, poskytuje ideální prostředí pro její růst. Proto je důležité pravidelně kontrolovat stav oken, zajistit jejich správné těsnění a pravidelně větrat místnosti.



Příčiny vzniku plísně


Plíseň v bytě často vzniká kvůli nedostatečnému větrání, což způsobuje hromadění vlhkosti. Na oknech v bytě se často objevuje kvůli kondenzaci vlhkosti na skle, což je způsobeno rozdílem teplot mezi vnitřním prostředím a vnějškem. Nedostatečné větrání místnosti způsobuje, že vlhký vzduch nemá kam unikat, což napomáhá kondenzaci na chladnějších površích, jako jsou okna. Špatná izolace oken může také přispět k tomuto problému tím, že umožňuje chladu z vnějšku snadněji proniknout do místnosti. V zimních měsících, kdy lidé často zvyšují vnitřní teplotu a zároveň omezují větrání, se situace ještě zhoršuje. Pravidelné čištění okenních rámu a skel může pomoci odstranit spóry plísní a snížit riziko jejich dalšího šíření.



Na oknech se nejčastěji vyskytuje plíseň Cladosporium. Tento typ plísně má tendenci se objevovat na místech s vysokou vlhkostí a kondenzací, což jsou podmínky, které jsou typické pro oblasti kolem oken, zvláště v chladnějších měsících nebo v špatně větraných místnostech. Cladosporium může růst na různých površích, včetně dřeva a plastu, což zahrnuje okenní rámy a parapety. Tento druh plísně není obvykle považován za toxický, ale může způsobovat alergie a respirační problémy, pokud se spóry dostanou do vzduchu a jsou inhalovány.


Vlhkost v bytě způsobují především nedostatečné větrání a kondenzace, ale i vaření bez použití digestoře a sušení prádla uvnitř uvolňuje velké množství vlhkosti do vzduchu. Netěsnosti ve střeše, oknech nebo potrubí mohou vést k pronikání vody do interiéru. Vlhkost může také pronikat z půdy do nižších pater domu, zvláště pokud není správná hydroizolace. 



Jak se plísně zbavit


Před zahájením si zajistíme všechny ochranné pomůcky jako jsou respirátor a rukavice. Čistící prostředek vhodný pro odstranění plísně je chlornan sodný ve spreji, nejčastěji se jedná o Savo proti plísním. Přípravek nastříkáme na místa postižená plísní a necháme ho působit podle návodu. Pro lepší výsledek, můžeme použít kartáč nebo houbu k oškrábání povrchu a poté jej opláchnout čistou vodou. 

Pokud preferujete přírodní cestu bez chemie, můžete vyzkoušet metodu pomocí octa. Nejprve si připravíme roztok z octa a vody v poměru 1:1. Nastříkáme ho na postižené místo a necháme ho 20 minut působit. Poté místo vydrhneme kartáčem a smyjeme vodou. Pro jistotu tento postup můžeme opakovat ještě jednou. 


Plísni se však dá i jednoduše předcházet a to pravidelným větráním všech místností. 

Pokud se nám na okně objeví plíseň, je pravděpodobné, že se může ukázat například poblíž v rohu. Můžete opět vyzkoušet roztok z octa nebo použít savo. Je možné, že budete poté muset zeď znovu vymalovat. Je důležité dodržet správný postup, jak při odstraňování plísně tak i při výmalbě, kde by bylo vhodné zvážit výmalbu protiplísňovým nátěrem. Pro přesnější nacenění můžete využít naši kalkulačku

bottom of page