top of page
Obrázek autoraRedakce

Jak se zbavit vlhkosti kolem oken

Náš domov je místem, kde většina z nás tráví nejvíc času. Je to prostor, kde bychom se měli cítit dobře, měl by být čistý a rozhodně by neměl škodit našemu zdraví. Pro zdraví zásadní je například vlhkost. Byt by ideálně neměl být příliš suchý. Suchý vzduch nejvíc pocítí lidé s dýchacími obtížemi. Vysušuje se jim sliznice a trpí častým kašlem. Opačný a mnohdy závažnější problém ovšem představuje příliš velká vlhkost. Zdravotní rizika jsou často ještě větší, a netrpí jen naše zdraví. V příliš vlhkém bytě se velmi snadno tvoří plísně, které představují nebezpečí hlavě pro děti a lidi se zdravotními problémy. Mimo jiné vysoká vlhkost a plíseň může způsobovat zápach (Jak se zbavit zápachu plísně a spoustu dalších nepříjemností.)



Jak poznáme, že máme vlhko v bytě

První známkou vysoké vlhkosti v bytě je vlhko kolem oken. Zeď bývá chladná, často zatuchlá a skla mohou být zamlžená nebo dokonce orosená. A pokud zde navíc najdeme ještě plíseň, máme zaděláno na velké nepříjemnosti. Plíseň je jasným ukazatelem vysoké vlhkosti. Nejčastěji se s vlhkostí kolem oken nebo přímo s plísní setkáme v místnostech s vysokou koncentrací vody, to znamená kuchyně a koupelny. Především v zimních měsících pozorujeme po sprchování nebo vaření zamlžená okna. Mokrá a orosená omítka nebo mapy na omítce jsou další známkou blížících se problémů.


Jak zamezit vysoké vlhkosti

Ideální teplota

Nejčastěji budeme problém s vysokou vlhkostí v bytě řešit v zimě. Častým důvodem je to, že se snažíme ušetřit za topení a doma máme chladno. Chyba! Nemusíte mít doma zrovna saunu, abyste vlhkosti předešli. Ideální je, když teplota dlouhodobě neklesne pod 20 °C. Topení ale nestačí. 


Pravidelné větrání

Chceme-li předejít vlhkosti, jednou z nejdůležitějších věcí, na kterou nesmíme zapomínat, je větrání. V létě jsme nejspíš zvyklí na pravidelné větrání kvůli vysokým teplotám, v zimě se ale často snažíme, aby teplo neunikalo a proto máme okna často zavřená. A právě okna to schytávají jako první. Nestačí ale otevřít okno na ventilaci na pár minut, vzduch se nestačí vyměnit. Ani celodenní větrání na ventilaci nám nemusí pomoct. Vlhkost se kolem oken bude držet stále. Ideální je otevřít okna dokořán, to znamená větrat intenzivně a krátce.



Jak odstranit vlhkost a plíseň v bytě

Vhodné nátěry

Pokud všechny zmíněné rady dodržujete a vlhkost vám stále znepříjemňuje život, pomoci si můžete i vhodnými nátěry. Nátěr proti vlhkosti je vhodný do místnosti, kde očekáváme zvýšenou vlhkost. Důležitá je správná příprava povrchu i materiálu. Máte-li obavy z použití takového nátěru, nechte si pomoci od odborníka. Ten vám poradí nebo nátěr rovnou nanese. Do těchto služeb se určitě vyplatí investovat. Na kolik vás služba vyjde si můžete sami spočítat nebo použít kalkulačku. Pokud již nemáte problém jen s vlhkými okny ale rovnou s plísní, sáhněte raději po nátěru určeném přímo na plísně. Jedná-li se o malé stopy plísní, můžete zpočátku vyzkoušet přípravky ve spreji s chlornanem sodným. V Česku nejoblíbenější přípravek je Savo.


Co říct na závěr? Zamlžená nebo orosená okna nemusí být hned důvod k panice. Rozhodně bychom však měli pozorovat, zda se jedná o jednorázovou záležitost, nebo je to častý jev, který nám může způsobit nepříjemnosti.


bottom of page