top of page
Obrázek autoraRedakce

Jak škrábat zdi před malováním

Než začnete malovat zdi ve vašem bytě nebo domě, je důležité je řádně připravit. Jedním z klíčových kroků je právě škrábání. Před malováním je důležité ze zdi odstranit staré odlupující se barvy nebo případné nečistoty stávajících omítek a nátěrů. Malování přímo na hladký povrch bez předchozí přípravy může vést k rychlému olupování nového nátěru. Škrábáním drsníme povrch, čímž zajistíme lepší přilnavost barvy. Tato přípravná fáze často rozhoduje o finální kvalitě malířských prací. Pojďme se podívat, jak škrábání provádět efektivně.



Postup


Když chceme zjistit, jestli je nutné tuto operaci provádět, kvalitu podkladu snadno otestujeme tak, že namočíme váleček a přejedeme jím několikrát po stěně. Pokud se nám původní nátěr nalepí na váleček, musí se škrábat. Před tím, než se do samotného škrábání pustíme, je důležité místnost připravit .Přípravit místnost na výmalbu je jedna z nejdůležitějších částí celého procesu výmalby. Odklidíme co nejvíce věcí a ostatní řádně zakryjeme. Tím si usnadníme práci s úklidem.



Starou malbu pořádně namočíme vodou. K tomu použijeme chlupatý váleček nebo zednickou štětku. Doporučujeme malbu namáčet po částech, aby nám stěna neuschla ještě před tím, než se k škrabání dostaneme. Je dobré mít zavřená okna i dveře, aby se nám stěny zapotily a rychle nevysychaly a škrabání se nám tak dělalo snadno. Samotné škrabání provádíme zednickou škrabkou (patentkou).

Před použitím je dobré mírně zbrousit její rohy, abychom při škrábání neudělali rýhy do štuku.



Škrabku držíme pod menším úhlem tak, aby po stěně klouzala a nezarývala se. Pokud narazíme na odolnou vrstvu omítky, zopakujeme fázi vlhčení, tím minimalizujeme poškození stěny.

Poté je zapotřebí stěnu řádně rozmýt. Po oškrábání na stěně zůstávají různé prasklinky a tímto ji vyhladíme. Potřebujeme pouze teplou vodu, můžeme přidat i kapku mýdla, které neutralizuje mastnoty a kulatou zednickou štětku. Stěnu rozmýváme do ztracena. Výsledkem by měla být hladká a jednotná stěna. Nyní jsou zdi připraveny na samotné malování. Pokud potřebujete pomoci s postupem při malování pokojů návod najdete zde. Pokud se budete chtít dozvědět kolik budete potřebovat barvy, podívejte se na naši kalkulačku.

bottom of page