top of page
Obrázek autoraRedakce

Jak vybrat penetraci

Chystáte se vymalovat zdi? Pravidelné malování zdí je z mnoha důvodů důležité, zejména kvůli hygieně a příjemnému pocitu. Nová výmalba byt prozáří, v místnostech se budete lépe cítit a budete zde mnohem raději trávit svůj čas. Před samotnou výmalbou byste ale neměli opomenout jeden krok, a to je penetrace stěn. Zřejmě si říkáte, že jste se bez penetrace roky obešli, a nepotřebujete ji ani teď. Možná právě teď je ale ten správný čas. Zrovna zdi, které již mají něco za sebou, by si penetraci zasloužily nejvíc. Pokud si stále nejste jisti, jestli se do penetrace pustit, přečtěte si následující řádky. Dozvíte se v nich jak penetraci vybrat a jestli je pro vás vhodná.  



Co to vlastně penetrace je a k čemu slouží?

Penetrace je nátěr, který proniká do hloubky povrchu. Tím jej chrání, zvyšuje přilnavost nátěru a snižuje jeho nasákavost. To vše zajišťuje lepší přilnavost barvy a tím se sníží i její spotřeba. Kromě toho zajistí rovnoměrné nanesení barvy, tím pádem na zdi nevzniknou nerovnosti či skvrny. Jedná se v podstatě o jakýsi podkladový nátěr, který zajistí perfektní výsledek.


Jak penetraci vybrat? 

Při výběru penetrace vybírejte v prvé řadě podle typu povrchu.


Univerzální penetrace

Univerzální penetrace je základní nátěr vhodný pro různé podklady, stavební povrchy a materiály. Lze ji často použít v interiéru i exteriéru. Výhodou může být její široké využití na více typech povrchu, nevýhodou může být naopak to, že se nemusí přizpůsobit všem vzniklým problémům stavebních povrchů.


Protiplísňová penetrace

Problém, se kterým by si univerzální penetrace nemusela poradit, jsou např. plísně. Na povrchy, kde se plísně často tvoří, je vhodné použít protiplísňovou penetraci. Jedná se o penetrační prostředek, který proti plísním bojuj. Aplikace je žádoucí především na místech s vysokou vlhkostí, jako jsou koupelny nebo kuchyně.


Hloubková penetrace

Tento typ penetrace je vhodný pro velmi savé povrchy. Mezi ně patří betonové nebo cihlové podklady. V interiéru jej využijete především na sjednocení sádrokartonových desek.



Další druhy penetrace

Například penetrace na fasády a jiné povrchy jsou speciálně vyrobené druhy nátěrů, které nejsou vhodné na přípravu povrchu v interiéru. Na trhu můžete také najít barvy, které již obsahují penetrační látky. Zde již není nutné použít samostatnou penetraci.

Kromě výše uvedeného můžete vybírat penetraci také podle značky. Některé značky nabízí celé spektrum výrobků od přípravků na přípravu a sjednocení povrchu po finální nátěr. Neznamená to ovšem, že není možné kombinovat produkty více značek. Dále vás jistě bude zajímat cena materiálu. Pravdou je, že přípravky na přípravu povrchu mohou být nákladnější, z dlouhodobého hlediska se ale nepochybně vyplatí. Před použitím se vždy řiďte pokyny uvedenými na obalu. Chcete-li si zajistit bezchybný výsledek, doporučujeme přizvat si na práci malíře. Ti vám poradí a v případě zájmu o jejich služby vytvoří i přijatelnou cenovou nabídku.


Kdy je vhodné penetraci použít? 

Otázka na závěr zní: Je nutné používat penetraci? Na některé dobře udržované povrchy není nutné při každém malování penetraci nanášet. Nezbytná je před malováním starých zdí, které jsou oprýskané a nerovnoměrné. Pokud se pro penetraci opravdu rozhodnete, budete s výsledkem jistě spokojeni.





bottom of page