top of page
Obrázek autoraRedakce

Jak vysušit a vymalovat vytopený byt: Krok za krokem k obnovení vašeho domova

Vytopený byt může být noční můrou, ale s našimi praktickými tipy se rychle vrátíte do normálu. Jak efektivně vysušit stěny a podlahy a co udělat před tím, než začnete malovat? Přečtěte si naše doporučení, jak se vypořádat s následky záplav a obnovit krásu vašeho domova.



Bezpečnost na prvním místě!

Předtím, než se pustíte do odklízení, vysoušení a malování, se určitě nezapomeňte přesvědčit, že je bezpečné se v prostorách vašeho bytu nebo domu vůbec pohybovat. Povodně můžou prostory zanechávat silně podmáčené a mohou poškodit i elektrické vedení. Proto nezapomeňte vypnout elektřinu i plyn v celém bytě a ideálně zavolejte elektrikáře, aby stav rozvodů zkontroloval a zjistil, jestli je bezpečné proud znovu zapnout. V případě opravdu rozsáhlých škod zkonzultuje situaci také se statikem, ten vám pomůže zjistit, zda nehrozí narušení konstrukce.

Než se pustíte do samotné práce, zdokumentujte stav bytu pro pojišťovnu. Pořiďte detailní fotky a videa všech poškozených částí bytu, včetně stěn, podlah, nábytku a dalších osobních věcí.


Odčerpání vody a odstranění bahna a nečistot

Pokud vám po povodních v bytě nebo domě voda stále stojí, je potřeba ji co nejdřív odčerpat, aby se škody ještě více nenasčítaly a nezačaly se vám v interiéru množit plísně. V případě menšího množství vody vám dobře poslouží vysavač na mokré vysávání, pokud je ale vody velké množství, budete k tomu pravděpodobně potřebovat čerpadlo.


Když máte vodu úspěšně odčerpanou, je načase vrhnout se do odklízení bahna a nánosů nečistot. Na odhrnování bahna použijte lopatu nebo velký smeták a následně plochy vyčistěte vodou a dezinfekčním prostředkem – to je důležitý krok v rámci zamezení množení bakterií a také již výše zmíněných plísní. Z interiéru také odstraňte všechny poničené tkaniny, jako koberce nebo závěsy.



Vysoušení prostoru

Po odstranění vody, špíny a poškozených materiálů, se pusťte do vysoušení. K tomu je potřeba zajistit co nejrychlejší cirkulaci vzduchu. Otevřete okna, aby prostor dobře větral, použijte odvlhčovače vzduchu a výkonné ventilátory. V případě silně poškozených prostor určitě zvažte využití profesionálních služeb – může být potřeba použít opravdu výkonné průmyslové vysoušeče, které vám ušetří nezanedbatelné množství času i námahy!

Samotné vysoušení může v závislosti na rozsahu zatopení trvat v řádu dnů až týdnů. Proces se určitě nesnažte za každou cenu urychlit, nadělali byste si zbytečně na další problémy do budoucna.


Sanace a prevence plísní

Zabránit vzniku plísní je po povodních naprosto zásadní. Plísně můžou způsobovat vážné zdravotní problémy a vlhké stěny nebo podlahy jsou pro jejich šíření ideálním prostředím. Jakmile budete mít tedy prostor kompletně vysušený, odstraňte starý nátěr a aplikujte na stěny protiplísňový nátěr. V případě, že se vám už v interiéru plísně množit začaly, použijte na menší plochy běžné dezinfekční prostředky, případně pro větší plochy zavolejte na pomoc odborníky. Pokud v interiéru plísně máte, nátěr aplikujte až poté, co se jich úspěšně zbavíte, ať už svépomocí, nebo s pomocí profesionálů – Kdo řeší plíseň v bytě?


Příprava stěn a malování

Ve chvíli, kdy jsou stěny suché i po aplikaci protiplísňového nátěru, přichází na řadu příprava na samotné malování. Starý nátěr máte už v tomto bodě odstraněný a přichází čas na kontrolu omítky a případnou opravu prasklin nebo nerovností pomocí tmelu. Po jeho zaschnutí aplikujte penetrační nátěr, který stěny připraví na vrstvu nové barvy a zajistí její optimální přilnavost.

TIP: Přečtěte si také článek o výběru penetrace.


Pro byt zasažený povodní je dobré vybrat nové barvy s odolností proti vlhkosti a plísním. Existují speciální nátěry s antibakteriálními a protiplísňovými vlastnostmi! Takový druh barev má vyšší odolnost nejen vůči vlhkosti, ale také se snáze čistí.


Novou barvu nanášejte pro lepší krytí alespoň ve dvou vrstvách.

Zdá se vám výčet všech nutných opatření a kroků jako práce na měsíce, kterou horko těžko vměstnáte do vašeho rozvrhu? Nechte si spočítat cenu malířských prací a zavolejte si na pomoc profesionální malíře pokojů.



Oprava podlah

Pokud to při záplavách schytaly vaše stěny, pak budou extra péči potřebovat bezpochyby také podlahy. Pokud jsou poškozené dřevěné podlahy nebo lamino, bude nutná jejich výměna. Stejně tak je to bohužel s koberci – silně nasáknuté koberce často není možné zcela vysušit, natož vyčistit, proto je doporučujeme raději vyměnit za nové.

Obnova bytu po povodních je opravdu komplexní proces, který vyžaduje důkladnou přípravu a dobře promyšlený postup, aby nedošlo k dalším škodám. Věříme, že vám výše uvedený návod pomůže postupovat co možná nejrychleji a nejefektivněji, pokud ale potřebujete pomocnou ruku, ozvěte se nám – naši malíři a zedníci vás v tom nenechají!

bottom of page