top of page
Obrázek autoraRedakce

Kdo řeší plíseň v bytě?

V každé domácnosti se občas objeví nějaké komplikace, které je nutné vyřešit. Jednou z takových nepříjemností je plíseň v bytě. Neřešená plíseň vám může přinést spoustu trápení. Dlouhodobě neřešená plíseň nepříjemně zapáchá a hlavně způsobuje spoustu zdravotních problémů. Nejvíce ohroženi jsou především starší osoby, lidé s oslabenou imunitou a malé děti. Těm může přítomnost plísní způsobit vážné zdravotní problémy. Možná se plíseň v bytě týká právě vás. Koho si na tento problém přizvat?


Malíř může pomoci vyřešit plísen v bytě.

Koho se mohou týkat problémy s plísní v bytě?


Do bytu zatéká

Zatékání do domu se může stát opravdu velkým problémem. Dům, který má střechu ve špatném stavu a teče do něj voda, velmi rychle začne plesnivět. Lidé žijící naopak v panelových domech mohou mít nepříjemné zkušenosti s vytopením od sousedů. Většinou se to stává v koupelnách se sádrokartonovým podhledem. Zde může být ale plíseň ukrytá a těžko odhalitelná.


Špatně odvětraná místnost

Mezi špatně odvětrávané místnosti většinou patří koupelny. Místnosti, kde se počítá s vysokou vlhkostí, jako je právě koupelna nebo kuchyně, by měly mít kvalitní odvětrávání. V koupelně nezapomeňte pouštět po každém sprchování ventilátor, v kuchyni zase zapněte digestoř během vaření. A samozřejmě, pokud je to možné, otevřete okna.


Chladná místnost

Máte-li byt, ve kterém příliš často nevětráte a navíc je zde poměrně chladno, zpozorněte. V takovém prostoru se plísni daří velmi dobře. Potíž obvykle nastane na podzim a v zimě, kdy se snažíme ušetřit za topení. Po velmi krátké době ale může místnost zatuchnout a objeví se již zmíněná plíseň. Nesnažte se šetřit za každou cenu, zatopte a místnost vysušte.


Na zbavení se plísně, je potřeba zavoalt sanační firmu nebo malíře.

Kdo vám pomůže vyřešit plíseň v bytě?


Zkuste to sami

Jedná se o drobné a velmi nenápadné ostrůvky plísní? Jestliže nacházíte jen nepatrné stopy plísní např. v koupelně, většinou si s ní poradíte sami. Budou vám k tomu stačit spreje nebo jiné chemické přípravky. Stačí aplikovat na postižené místo a za nedlouho plíseň zmizí. Aby se plíseň nevrátila, nezapomínejte důkladně větrat.


Malířská firma

V případě, že je problém větší a vy si s plísní neporadíte sami, přichází na řadu firmy. Malířské firmy vám pomohou hlavně s plísní na zdech. K odstranění používají speciální nátěry, které plíseň odstraní a zabrání jejímu návratu. Tito odborníci mohou aplikovat mimo jiné nátěry proti vlhkosti, které mohou být prevencí vzniku plísní na problematických místech. Profesionální postup se v tomto ohledu jistě vyplatí.


Sanační firma

Další možností je využití služeb sanačních firem. Firmy zabývající se sanací zdiva provádí velké množství úkonů, které sníží množství vlhkosti a zamezí opětovnému vzniku plísní. Využívají např. metody chemické injektáže, aplikaci sanačních omítek, podřezání zdiva a jiné. K těmto projektům rozhodně přizvěte profesionály. Budete mít jistotu, že sanaci provedou technologicky správně.


Stavební firma

Někdy se bohužel stane, že plíseň necháme zajít tak daleko, že naprosto zničí stavební materiál. To se týká hlavně dřeva. V tomto případě je opravdu nezbytně nutná výměna narušeného materiálu, zvlášť pokud se jedná o nosný prvek, jehož poškození by mohlo narušit statiku.


Plísně často ničí dřevo.

Co říct na závěr?


Nejprve je nutné říci, že je vždy lepší problémům předcházet, než je následně řešit. To platí i o problémech s plísní. Jestliže budete dodržovat pár základních rad, je velmi pravděpodobné, že se vašemu bytu vlhkost vyhne. Ne vždy ale stačí pouze větrat nebo topit. Někdy je potřeba zasáhnout více a přizvat si odborníky, kteří váš problém vyřeší. Výdaje s tím spojené se vám jistě mnohonásobně vrátí. Ať už ve vašem zdraví, tak v následných nákladech např. s provedením izolace a jiných náročnějších úkonů.

bottom of page