top of page
Obrázek autoraRedakce

Stěrka do koupelny místo obkladů: Moderní a stylová alternativa pro váš interiér

Stěrka do koupelny představuje moderní a elegantní řešení, které nahrazuje tradiční obklady. Jaké jsou výhody této techniky a jak ji správně aplikovat? Přinášíme vám tipy a inspirace, jak využít stěrku k vytvoření odolné a esteticky zajímavé koupelny.


Moderní koupelna s šedou stěrkou na zdi za bílou volně stojící vanou. Stěrka nahrazuje tradiční obklady, vytváří elegantní a minimalistický vzhled. Nadčasový interiér kombinuje neutrální barvy a jednoduché linie, čímž podtrhuje moderní styl koupelny.

Zdroj: Unsplash


Co je betonová stěrka?

Stěrka, která se jinak často označuje také jako dekorativní omítka, je povrchová úprava, která se aplikuje na zdi nebo podlahy. Základem stěrky je směs cementu, pryskyřice a dalších pojiv, které společně dovedou vytvořit odolný a hladký povrch. Na rozdíl od klasických obkladů je stěrka bezespárá, takže vám na stěnách koupelny nevzniknou žádné mezery, kde by se mohla usazovat vlhkost, nečistoty nebo plíseň.



Výhodou stěrky je její variabilita. Můžete ji aplikovat jak na stěny, tak i na podlahu, a to v různých tloušťkách, barvách, a dokonce i texturách. Použitelná je i na staré obklady, což z ní dělá skvělou volbu pro rekonstrukce bez nutnosti odstraňovat původní materiály. Povrch stěrky může být hladký, ale i mírně strukturovaný, což do interiéru přidává vizuální neotřelost a originální styl.


Výhody stěrky do koupelny místo obkladů


Estetický vzhled

Stěrky se vyznačují minimalistickým a elegantním vzhledem, který perfektně zapadá především do moderního designu koupelen. Díky hladkému povrchu bez spár vytváří čistý a jednolitý vzhled. Vzhledem k tomu, že se dá přizpůsobit téměř jakékoli barevné paletě, dokážete s ní vytvořit povrchy, které budou přesně odpovídat vašemu vkusu.


Snadná údržba

Tradiční keramické obklady mají spáry, které jsou náchylné na vznik plísní a usazování nečistot, a proto vyžadují časté čištění a o poznání náročnější údržbu. Stěrka díky absenci spár nevyžaduje takovou péči. Stačí ji jednoduše otřít vlhkým hadříkem a udržuje si svůj vzhled a čistotu po dlouhou dobu.


Odolnost a trvanlivost

Moderní stěrky jsou vysoce odolné vůči vlhkosti a mechanickému poškození. Díky kombinaci cementu a pryskyřice vytvářejí velmi tvrdý povrch, který odolává opotřebení i nárazům. To znamená, že i při každodenním používání koupelny zůstává povrch stěrky po dlouhou dobu v perfektním stavu.


Rychlá a snadná aplikace

Aplikace stěrky je relativně rychlá a jednoduchá. Na rozdíl od tradičních obkladů, které vyžadují precizní řezání a pokládku, se stěrka aplikuje přímo na povrch a vytváří jednolitou vrstvu. V případě renovace to znamená méně práce a méně stavebního odpadu.


Nevýhody a co zvážit

Ačkoli stěrka do koupelny nabízí řadu výhod, má také svoje specifické nároky. Jednou z hlavních nevýhod může být vyšší cena materiálu a aplikace v porovnání s tradičními obklady. Profesionální aplikace je klíčová pro dosažení dlouhodobé odolnosti a estetiky, takže je vhodné vyhledat zkušeného malíře pokojů nebo zedníka. I když je stěrka velmi odolná, může se stát, že při nekvalitním provedení začne po čase praskat.


Dále je třeba zvážit, že stěrka, zejména ta aplikovaná na podlahu, může být v mokrém stavu kluzká. Existují ale speciální protiskluzové úpravy, které můžou takový problém eliminovat. Některé typy stěrek jsou také citlivé na chemické prostředky, takže je nutné se informovat o vhodném způsobu údržby.



Typy stěrek vhodných do koupelny


Na trhu existuje několik typů stěrek, které jsou vhodné pro použití v koupelnách. Mezi nejpopulárnější patří:


  • Mikrocementová stěrka – Velmi odolná vůči vlhkosti a mechanickému opotřebení. Hodí se jak na stěny, tak na podlahy a díky své tenké vrstvě se dá aplikovat i na stávající obklady.

  • Epoxidová stěrka – Jsou známé svou extrémní odolností vůči vodě, chemikáliím a mechanickému poškození. Používají se často ve sprchových koutech a na místech s intenzivním používáním.

  • Vápenná stěrka (benátský štuk) – Dodává koupelně velmi luxusní a tradiční vzhled. Její povrch může být hladký až lesklý, což dodává prostoru hloubku a eleganci.


Závěrem

Stěrka do koupelny místo obkladů je moderní a praktická volba pro ty, kteří hledají minimalistický design, snadnou údržbu a dlouhou životnost. Ačkoliv má své specifické nároky a je třeba investovat do kvalitní aplikace, nabízí mnoho výhod, které tradiční obklady nabídnout nedovedou. Pokud toužíte po originálním a čistém vzhledu koupelny, stěrka může být předně tím pravým řešením pro vás.

bottom of page